fredag den 20. februar 2015

Mandelpålæg med oliven (giver 3 dl)

2 dl mandler
10 små grønne oliven (ca. 0,5 dl) i lage uden edike
5 spsk. af lagen
1 tsk. salt
1,5 dl vand

Hæld mandler i en foodprocessor eller en blender og hak/blend til mandlerne er finthakket/fintblendet. Tilsæt resten og kør til massen er luftig og ensartet. Holder i køleskab i 3-5 dage.

Solbærsyltetøj

1 del frosne eller friske solbær
1 del dadler uden sten

Køres i en foodprocessor til luftig og lyserødt og serveres som syltetøj til vafler, brød og lignende. Bliver en fin konsistens pga. dadlerne. Holdbarhed 5 dage i køleskab.

onsdag den 11. februar 2015

Birgittes flerkornsvafler (giver ca. 6 vafler)

2 ½ dl havregryn
1 dl grahamsmel
1 dl boghvedemel
½ dl quinoamel
½ dl hirsemel
½ dl rismel fra brune ris
2 spsk. Sojamel
1 tsk. husk
½ tsk. salt
6 ½ dl sød sojamælk

Alt blandes og røres grundigt rundt med piskeris. Lad stå 2-3 minutter for at blive tykkere, medens vaffeljernet varmer op. Bages 2-3 minutter, alt efter hvor brune man ønsker de skal være. Obs: vaffeljernet skal ikke åbnes før vaflerne har hævet og sænket låget, da man ellers risikerer at vaflen deles og dejen hænger i begge sider af vaffeljernet, hvilket kan give meget rengøringsarbejde. Disse vafler er meget mættende og kan bruges i stedet for brød, hvis man hurtigt har brug for noget brød. Er bedst helt friskbagte, men kan fryses og varmes op i ovnen 5-10 minutter smager også godt da. Er ikke gode hvis de ligger natten over uden at blive frosset.


Risret med tang

1,5 dl brun ris
2,5 dl vand
1-2 spsk tørret warkarme tang, der har ligget i blød i rigeligt vand 5-10 min
3 spsk. Knuste sesamfrø
1,5 dl frosne majs
1 dl frosne grønne sojabønner
2 spsk. hørfrø olie eller oliven olie (kan undlades)
1 spsk. Sojasovs
0,5 tsk. urtesalt

Risene skylles og koges i vandet, under låg ved svag varme, til al væske er opsuget og risene er tørre. Majs og grønne sojabønner tøs op i varmt vand til de er lidt varme. Alt blandes og serveres med det samme. Skal man bruge denne ret, når man skal have gæster, kan alt blandes ½ time før og sætte i ildfast fad og holdes varm i ovnen overdækket med folie, så risene ikke tørrer ud. Serveres med lunken / lun humus.


Denne ret er indeholder mange næringsstoffer der er gode mod depression, da den indeholder mange omega 3 fedtsyrer (grønne sojabønner, tang, hørfrøolie), folinsyre (kikærter), B vitaminer (brun ris), calcium (sesamfrø, tang) og så smager den godt. Nyd den. Hvis man ikke bryder sig om tang kan den undlades. 

Hvid cashewsovs (ca. 1 liter)

3 dl cashewnødder
3 dl vand
3 spsk. maizena majsstivelse
7 dl kartoffelvand
2 tsk. salt


Cashewnødderne blendes helt fint. 3 dl vand og maizena tilsættes og der blendes igen til massen er helt jævn. Sættes i en gryde og koges 3-5 minutter til den er tyk. Smages til med salt. Ønskes tyndere sovs tilsættes mere vand. Kan også bruges til persillesovs. Da tilsættes enten frisk eller frossen hakket persille lige før servering. 

Råkost med spiret quinoa og valnødder (4-5 personer)

1-2 dl valnødder
1/4 dl quinoa
200 g hvidkål
200 g gulerødder
Evt. 1 stilk bladselleri (det fremhæver nøddesmagen)


Valnødder tjekkes for skaller og stilles i blød i lunken vand (ca. 35 grader) i 8 timer. Quinoa frø skylles i lunken vand og stilles i blød i lunken vand (ca. 35 grader) i 4-8 timer. Sæt dem gerne i en lille si der står øverst i et glas og sæt låg over. Hvidkål (i store tern), gulerødder (i 3-4 cm lange stykker) og spirede valnødder sættes i en foodprocessor og hakkes til en ensartet masse. Spirede quinoafrø skylles og blandes i råkosten. Hældes i glasskål og pyntes med lidt persille buketter. Smager dejlig nøddeagtig og behøver derfor ingen dressing. 

Blomkålsgratin (5-6 personer)

1 mellemstort blomkål (ca 800 g)
3 dl cashewnødder
6 dl vand
6 spsk. maizenamel
2 tsk. salt

Blomkålen hakkes i mindre stykker (1/2 til 1 cm store tern) og lægges i et smurt ildfast fad. Resten køres i en blender til en jævn masse, som hældes over blomkålen. Væsken skal dække blomkålen – pres blomkålen ned med en gaffel, hvis det knapt dækker. Bages i ovnen ved 175 grader C i 1 time og lidt mere hvis den skal være helt blød. Pyntes med hakket persille og serveres med varme kartofler, hvid sovs og råkost.


Broccolitærte

400 g frisk broccoli 

1,5 dl cashewnødder
3 dl vand
3 spsk. maizenamel
1 tsk. Salt

Brug ”Birgittes Sunde Tærtedej med sesamfrø” eller tærtebund efter ønske. Tag 400 g frisk brokoli, skyl, skær en skive af i bunden af stængelen og hak resten i foodprocessor – gerne stængelen først og derefter blomsten. Læg den hakkede stængel nederst og den hakkede blomst øverst i et tærtefad beklædt med tærtedej. 

Cashewnødder, vand, maizenamel og salt blendes og hældes over. Bages ved 175 grader C varm luft i ca. 40 min. 

Pernilles porretærte med cashewnødder

1 kg porer skåret i skiver
2 dl vand
2-2½ dl cashew nødder
1 tsk. Salt


Brug "Birgittes sunde tærtebund med sesamfrø" eller tærtebund efter ønske. Porerne koges i vandet. Cashewnødderne hældes i en blender eller en foodprocessor og hakkes. Tilsæt det varme porrevand og 1 tsk. salt og blend igen. Massen blandes med porerne hældes op i tærteformen. Bages ved 175 grader C varm luft i 45 min. 

Birgittes sunde tærtebund med mandler (til 1 tærtebund)

2 dl mandler
3 dl grahamsmel
1,2 dl vand
2 spsk. Tahin
0,75 tsk. salt


Kør mandlerne i en foodprocessor til de er finthakkede. Tilsæt grahamsmel, salt og tahini. Start maskinen og hæld vandet i til dejen føles tilpas og samler sig i en klump. Rulles ud til et tærtefads størrelse, ved at sætte hvidt mel under dejen og ofte løfte dejen og sætte lidt mere mel på bordet, så dejen slipper når den er helt rullet ud. Smør tærteformen med olie og læg tærtedejen i fadet. Tilpas kanterne. Dejen skal rulles ud med det samme da den ellers bliver hård og svær at arbejde med.

Birgittes sunde tærtedej med sesamfrø (til 1 tærtebund)


3 dl grahamsmel, hvis glutenfri byt ud med boghvedemel
1 dl malet sesamfrø
2 spsk. Tahini
knap 1/2 tsk. Salt
knap 1 dl vand

Hæld alt det tørre op i en foodprocessor, sammen med tahin. Start maskinen og hæld vandet i til dejen føles tilpas og samler sig i en klump. Rulles ud til et tærtefads størrelse, ved at sætte hvidt mel under dejen og ofte løfte dejen og sætte lidt mere mel på bordet, så dejen slipper når den er helt rullet ud. Smør tærteformen med olie og læg tærtedejen i fadet. Tilpas kanterne. Dejen skal rulles ud med det samme da den ellers bliver hård og svær at arbejde med.

Kartoffelmos med basilikum i tomater (giver godt 5 dl kartoffelmos)

4 store kartofler (450 g målt efter de er skrællet)
3 dl vand
2-3 tsk. basilikum
0,5 tsk. salt

8-10 mellemstore tomater

Kartofler skrælles og skæres i små tern og koges i vandet, uden salt, i 10-15 minutter eller til de er møre. Vandet hældes derefter fra, men gemmes i en skål. De kogte kartofler køres i stykker med en elektrisk piskeris og derefter tilsættes 0,75 dl af kartoffelvandet, som røres ind i kartoflerne til de bliver en jævn masse. Salt og basilikum tilsættes og piskes godt ind.

Tomaterne vaskes, tørres og et "låg" skæres af øverste del på hver tomat, som udhules med en ske, hvor alt det bløde og mellemrum fjernes, så der er en 2-3 mm tomatskal tilbage. Kartoffelmosen hældes i en sprøjtepose og sprøjtes i hver tomat til der bliver en flot stjernet top, som evt. kan pyntes med lidt gurkemeje, eller man kan sætte tomat låget på, så der bliver en kant af kartoffelmos synligt rundt kanten. De fyldte tomater sættes i en varm oven og bages ved 200 grader C i 20-25 minutter alt efter hvor møre man vil have tomaten og hvor meget man synes tomaten må rynke og miste facon. Tomaterne kan klargøres dagen før man skal bruge dem, hvorefter man kan sætte dem i køleskab i et ildfast fad og tages ud og bages før servering, men da skal de nok bage lidt længere, da de er helt afkølede indeni.

Indholdet af tomaterne kan bruges i en grøn salat, som kan serveres til samme måltid.

tirsdag den 10. februar 2015

Rawfood tomatsovs (giver 5 dl)

2,5 dl friske tomater i store tern
2,2 dl soltørrrede tomater i små tern
1 stor snackpepper (ca. 4 dl, skåret i store tern)
2 fed hvidløg, presset i hvidkøgspresser
3 spsk. koldpresset olivenolie (kan evt. undlades)
1,5 tsk. tørret basilikum
1,5 tsk tørret oregano
1,5 tsk. tørret paprika
0,5-1 tsk. salt

Alt sættes i en foodprocessor og køres til ønsket konsistens.

3 mellemstore squash, vaskes og skrælles. Køres til små firkantede lange stykker "spaghetti" ved at køre hele squashen på langs. Hvis man ikke har noget imod grønne spaghetti kan man undlade at skrælle squashen.Bland tomatsovsen med squash-spaghettien lige før servering. Hvis man gerne vil have den varm, kan sovsen varmes ved middelvarme under konstant omrøring til ca. 40 grader C, hvorefter sovsen blandes med squashen.

mandag den 9. februar 2015

Pålæg med basilikum 2

1 dl solsikkefrø
1 dl mandler
3-5 spsk. soltørrede tomater i olie
2 tsk. af olien de soltørrede tomater har ligget i
1-1,5 tsk. salt
1-1,5 spsk. citronsaft
1-2 tsk. tørret basilikum
ca. 1 dl vand

Solsikkefrø og mandler køres i foodprocessoren til de er finmalet. Resten tilsættes og køres til massen er jævn og luftig. Bliver mere fast når den står. Holder 2-5 dage i køleskab. Kan fryses.